Vidste du det?

Vidste du det?

Spis fødevarer der øger af dine lykkehormoner og dermed din trivsel

En kost rig på bestemte næringsstoffer kan spille en afgørende rolle i fremme af mental sundhed ved at øge niveauerne af “lykkehormoner” som serotonin. Selvom der ikke findes “magiske fødevarer” der kan eliminere stress, er det anerkendt, at et velafbalanceret indtag af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, protein og kulhydrater kan understøtte hjernens funktion og bidrage til en forbedring af humøret.

Forskning understøtter ideen om, at visse fødevarer har en særlig evne til at påvirke vores hormonniveauer positivt. For eksempel har mørk chokolade og bananer vist sig at have stemningsforbedrende egenskaber. Mørk chokolade er rig på flavonoider, som er antioxidanter, der kan forbedre cerebral blodgennemstrømning og reducere inflammation, hvilket potentielt kan forbedre humøret (Scholey & Owen, 2013). Bananer indeholder vitamin B6, som er afgørende for syntesen af neurotransmittere, herunder serotonin, som er kendt for at forbedre humøret (Young, 2007).

Yderligere fødevarer, der fremhæves for deres positive effekt på mental sundhed, omfatter fed fisk som laks, der er rig på omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer er essentielle for hjernens sundhed og er blevet forbundet med reducerede risici for depression (Grosso et al., 2014). Fuldkorn, rige på komplekse kulhydrater, kan også bidrage til at fremme et stabilt blodsukkerniveau og derved understøtte et jævnt energiniveau og humør gennem dagen.

Samlet set viser forskningen, at en kost rig på specifikke næringsstoffer kan have en betydelig positiv indvirkning på mental sundhed. Ved at inkludere fødevarer som mørk chokolade, bananer, fed fisk og fuldkorn i kosten, kan man potentielt forbedre sit humør og generelle velbefindende.

♥️ Livet elsker dig

Anna Helene Hjort

ICF og ACT Matrix Coach

ARACA® – det handler om dig.™

Referencer:

– Scholey, A. & Owen, L. (2013). Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutrition Reviews, 71(10), 665-681.

– Young, S.N. (2007). How to increase serotonin in the human brain without drugs. Journal of Psychiatry & Neuroscience, 32(6), 394-399.

– Grosso, G., Pajak, A., Marventano, S., Castellano, S., Galvano, F., Bucolo, C., Drago, F., & Caraci, F. (2014). Role of omega-3 fatty acids in the treatment of depressive disorders: a comprehensive meta-analysis of randomized clinical trials. PLoS ONE, 9(5), e96905.

Skriv et svar