Vidste du det?

Vidste du det?

Lysterapi øger den mentale sundhed

Lysterapi er en anerkendt behandlingsmetode for sæsonbetinget depression, også kendt som SAD (Seasonal Affective Disorder), der typisk opstår i de mørkere måneder. Denne form for terapi efterligner naturligt dagslys og menes at kunne korrigere forstyrrelser i den circadianske rytme, som kan være udløst af mangel på dagslys i vintermånederne. Den circadianske rytme er en intern, biologisk proces, der regulerer søvn-vågne cyklusser og er stærkt påvirket af ændringer i lys og mørke.

Forskning viser, at lysterapi kan være effektiv til at reducere symptomer på SAD ved at eksponere brugeren for intensivt lys, der ikke udsender UV-stråler, for at efterligne dagslys. Dette lys skal typisk være på omkring 10.000 lux og bruges i 20-30 minutter tidligt om morgenen for at opnå den bedste effekt (Golden et al., 2005). Denne form for terapi antages at virke ved at genindstille den circadianske rytme og øge produktionen af serotonin, et hormon der påvirker humør, appetit og søvn.

Eksperter anbefaler, at man vælger en lysterapiboks, der opfylder specifikke kriterier, såsom at levere lys på 10.000 lux uden UV-stråler, og som har en skærmstørrelse, der tillader lys at nå øjnene fra en behagelig afstand. Det er vigtigt at konsultere en sundhedsekspert før brug af lysterapi, særligt for personer med øjenproblemer eller dem, der tager medicin, der gør dem mere følsomme over for lys.

Udover lysterapi nævner eksperter også vigtigheden af at tale med en terapeut og engagere sig i hobbyer, som yderligere strategier til at håndtere sæsonbetinget depression. Disse aktiviteter kan tilbyde yderligere støtte og hjælpe med at mindske symptomerne.

Samlet set er lysterapi en evidensbaseret tilgang til behandling af SAD, der tilbyder et alternativ eller et supplement til traditionel terapi og medicinering, og som kan hjælpe individer med at håndtere de udfordringer, der følger med sæsonbetingede ændringer i humør og energiniveauer.

♥️ Livet elsker dig

Anna Helene Hjort

ICF og ACT Matrix Coach

ARACA® – det handler om dig.™

#Psykologiskfleksibilitet #Psykologisktryghed #ACTMatrix #Coaching #ARACA #ACT

Referencer:

– Golden, R.N., Gaynes, B.N., Ekstrom, R.D., Hamer, R.M., Jacobsen, F.M., Suppes, T., Wisner, K.L., & Nemeroff, C.B. (2005). The efficacy of light therapy in the treatment of mood disorders: A review and meta-analysis of the evidence. American Journal of Psychiatry, 162(4), 656-662.

Skriv et svar