Vidste du det?

Vidste du det?

Reduceret indtag af ultraforarbejdede fødevarer øger din mentale sundhed.

Nedsættelse af indtaget af ultraforarbejdede fødevarer, såsom frossen pizza, chips, sodavand, slik, energibarer og frugtsmagende yoghurt, kan have en betydelig positiv indvirkning på både fysisk og mental sundhed. Forskning har vist, at personer, hvis kost primært består af disse typer fødevarer, har en 44 procent større risiko for at udvikle depression og en 48 procent højere risiko for angst (Adjibade et al., 2019). Disse fødevarer indeholder ofte høje niveauer af tilsat sukker, salt, fedt og kunstige tilsætningsstoffer, som kan påvirke kroppens og hjernens funktion negativt.

Ashley Gearhardt, professor i psykologi ved University of Michigan, Ann Arbor, anbefaler en medfølende tilgang til at ændre kostvaner og understreger, at det ikke er individets fejl, men snarere et resultat af et miljø designet til at skabe afhængighed. Dette perspektiv er understøttet af forskning inden for fødevarepsykologi, der viser, hvordan ultraforarbejdede fødevarer er designet til at øge deres “belønningsværdi,” hvilket gør dem mere tilbøjelige til at blive overforbrugt (Lenoir et al., 2007).

For at reducere indtaget af ultraforarbejdede fødevarer anbefales det at inkludere flere hele fødevarer i kosten, såsom frugt, grøntsager, fuldkorn og magert protein, som alle er forbundet med lavere risici for mental sundhedsproblemer. En måde at navigere i fødevarevalg på er at være opmærksom på fødevareetiketter og vælge produkter med færre og mere genkendelige ingredienser.

I resumé indikerer forskningen, at en kost med lavere indhold af ultraforarbejdede fødevarer og højere indhold af hele fødevarer kan være en effektiv strategi for at forbedre både mental og fysisk sundhed.

♥️ Livet elsker dig

Anna Helene Hjort

ICF og ACT Matrix Coach

ARACA® – det handler om dig.™

Referencer:

– Adjibade, M., Julia, C., Allès, B., Touvier, M., Lemogne, C., Srour, B., Hercberg, S., Galan, P., & Kesse-Guyot, E. (2019). Prospective association between ultra-processed food consumption and incident depressive symptoms in the French NutriNet-Santé cohort. BMC Medicine, 17(1), 78.

– Lenoir, M., Serre, F., Cantin, L., & Ahmed, S.H. (2007). Intense Sweetness Surpasses Cocaine Reward. PLoS ONE, 2(8), e698.

Skriv et svar