Vidste du det?

Vidste du det?

Tid i naturen kan øge min mentale sundhed

At tilbringe tid i naturen er videnskabeligt forbundet med adskillige sundhedsmæssige fordele, som spænder fra stressreduktion til forbedring af humøret og generel sundhedsfremme. Konceptet “skovbadning,” eller Shinrin-yoku, stammer fra Japan og indebærer at nedsænke sig selv i skovens atmosfære. En undersøgelse offentliggjort i Environmental Health and Preventive Medicine viser, at skovbadning signifikant reducerer cortisolniveauer, et stresshormon, hvilket indikerer dets stressreducerende effekter (Park et al., 2010). Desuden kan naturscenarier, inklusive komplekse mønstre fundet i naturen, stimulere produktionen af alfabølger i hjernen, som er forbundet med afslapning og mental ro. Ulrichs teori om biophilia foreslår, at mennesker besidder en medfødt tendens til at søge forbindelser med naturen og andre livsformer, og denne forbindelse er afgørende for psykologisk velvære (Ulrich, 1984).

Yderligere forskning af Kaplan og Kaplan (1989) omkring Attention Restoration Theory (ART) forklarer, hvordan eksponering for naturlige miljøer kan genopbygge kognitive ressourcer, der er tømt ved overbrug, og forbedre opmærksomhed og fokus. Deres arbejde fremhæver de restorative effekter af naturlige indstillinger på det menneskelige sind.

For dem, der ikke er i stand til at tilbringe tid udendørs, kan indførelse af naturelementer indendørs, såsom naturlig ventilation eller tilstedeværelsen af planter, også have gavnlige effekter. En undersøgelse af Bringslimark et al. (2009) i Journal of Environmental Psychology fandt, at indendørs planter kunne forbedre sundhed og reducere træthed og stress hos kontorarbejdere.

I resumé er fordelene ved at tilbringe tid i naturen eller inkorporere naturlige elementer i ens miljø vel-dokumenterede over adskillige studier. Disse praksisser bidrager ikke kun til fysiske og mentale sundhedsforbedringer, men også til vores generelle velbefindende.

Referencer:

– Park, B.J., Tsunetsugu, Y., Kasetani, T., Hirano, H., Kagawa, T., Sato, M., & Miyazaki, Y. (2010). De fysiologiske effekter af Shinrin-yoku (at indtage skovatmosfæren eller skovbadning): Bevis fra felteksperimenter i 24 skove over hele Japan. Environmental Health and Preventive Medicine, 15(1), 18-26.

– Ulrich, R.S. (1984). Udsigt gennem et vindue kan påvirke heling efter operation. Science, 224(4647), 420-421.

– Kaplan, S., & Kaplan, R. (1989). Oplevelsen af naturen: Et psykologisk perspektiv. Cambridge University Press.

– Bringslimark, T., Hartig, T., & Patil, G.G. (2009). De psykologiske fordele ved indendørs planter: En kritisk gennemgang af den eksperimentelle litteratur. Journal of Environmental Psychology, 29(4), 422-433.

Skriv et svar