Vidste du det?

Vidste du det?

Trig dine lykkehormoner og øg din glæde og velvære

At stimulere frigivelsen af “lykkehormoner” såsom dopamin, serotonin, endorfiner og oxytocin kan gøres gennem forskellige aktiviteter udover kost. Disse hormoner spiller en central rolle i reguleringen af vores humør og velvære.

Dopamin, ofte omtalt som “belønningshormonet,” kan udløses af opnåelsen af mål eller færdiggørelsen af opgaver. Dette understøtter den positive fornemmelse, man får, når man krydser en ting af sin to-do liste. Forskning indikerer, at selv små opgaver kan fremme en følelse af tilfredshed og forbedre vores humør ved at øge dopaminproduktionen (Treadway & Zald, 2011).

Serotonin, som spiller en nøglerolle i at regulere humør, kan øges gennem meditation. Meditation har vist sig at fremme mental velvære og kan reducere symptomer på depression og angst, delvist ved at øge niveauerne af serotonin (Walsh & Shapiro, 2006).

Endorfiner, kroppens naturlige smertestillende midler, kan udløses gennem fysisk aktivitet, såsom løb eller træning, hvilket giver en følelse af eufori ofte omtalt som “runners high.” Forskning har vist, at regelmæssig motion kan forbedre humøret og endda fungere som en naturlig behandling for depression og angst (Dinas et al., 2011).

Oxytocin, kendt som “kærlighedshormonet,” fremmer følelser af tilknytning og tillid. Interaktion med kæledyr, især hunde, har vist sig at øge oxytocin niveauer, hvilket bidrager til stressreduktion og forbedrer det generelle velvære (Beetz et al., 2012).

Disse eksempler understreger, hvordan en række aktiviteter og interaktioner kan bidrage til at forbedre vores mentale sundhed ved at stimulere produktionen af glade hormoner. Ved at inkorporere disse strategier i vores daglige rutiner, kan vi arbejde proaktivt på at forbedre vores humør og generelle velbefindende.

♥️ Livet elsker dig

Anna Helene Hjort

ICF og ACT Matrix Coach

ARACA® – det handler om dig.™

#Psykologiskfleksibilitet #Psykologisktryghed #ACTMatrix #Coaching

Referencer:

– Treadway, M.T., & Zald, D.H. (2011). Reconsidering anhedonia in depression: Lessons from translational neuroscience. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 35(3), 537-555.

– Walsh, R., & Shapiro, S.L. (2006). The meeting of meditative disciplines and western psychology: A mutually enriching dialogue. American Psychologist, 61(3), 227-239.

– Dinas, P.C., Koutedakis, Y., & Flouris, A.D. (2011). Effects of exercise and physical activity on depression. Irish Journal of Medical Science, 180(2), 319-325.

– Beetz, A., Uvnäs-Moberg, K., Julius, H., & Kotrschal, K. (2012). Psychosocial and psychophysiological effects of human-animal interactions: The possible role of oxytocin. Frontiers in Psychology, 3, 234.

Skriv et svar