Vidste du det?

Vidste du det?

Oprydning og strukturering af dine opholdsrum kan øge din mentale sundhed.

At rydde op og organisere sit rum er blevet forbundet med positive mentale sundhedseffekter, selvom det ikke er en løsning på diagnosticeret depression. Joseph Ferrari, en fremtrædende professor i psykologi ved DePaul University og en anerkendt forsker inden for rod og desorganisation, understreger, at organisering kan reducere udmattelse, øge produktiviteten på arbejdspladsen og væsentligt forbedre livskvaliteten.

Forskning understøtter denne påstand ved at vise, at rod i omgivelserne kan have en negativ indvirkning på vores mentale sundhed ved at øge stress og angstniveauer. En undersøgelse offentliggjort i Personality and Social Psychology Bulletin afslører, at mennesker med rodede hjem oplever højere niveauer af stresshormonet cortisol, hvilket tyder på en direkte forbindelse mellem fysisk uorden og psykologisk stress (Saxbe & Repetti, 2010).

Ydermere fremhæver forskning betydningen af måder at tilgå decluttering på, såsom anbefalingen om at se, men ikke røre, ved genstande, når man beslutter, hvad der skal kasseres. Dette råd er baseret på studier, som viser, at fysisk kontakt med vores ejendele kan øge vores tilknytning til dem, hvilket gør det vanskeligere at skille sig af med dem. Et eksperiment udført af forskere viste, at deltagere, der rørte ved objekter, var mere tilbøjelige til at værdsætte dem højere, sammenlignet med dem, der ikke gjorde (Peck & Shu, 2009).

Derfor foreslås det, at en mere bevidst tilgang til decluttering, hvor man begrænser fysisk interaktion med objekter under sortering, kan facilitere beslutningsprocessen og gøre det lettere at frigøre sig fra unødvendige ejendele.

Sammenfattende kan rydning af rod og organisering af ens fysiske rum have betydelige fordele for mental sundhed, herunder reduceret stress og øget produktivitet. Disse fordele understreges af forskning, der indikerer, hvordan fysisk rod kan påvirke vores psykologiske velvære.

♥️ Livet elsker dig

Anna Helene Hjort

ICF og ACT Matrix Coach

ARACA® – det handler om dig.™

Referencer:

– Saxbe, D. & Repetti, R. (2010). No Place Like Home: Home Tours Correlate With Daily Patterns of Mood and Cortisol. Personality and Social Psychology Bulletin, 36(1), 71-81.

– Peck, J. & Shu, S.B. (2009). The Effect of Mere Touch on Perceived Ownership. Journal of Consumer Research, 36(3), 434-447.

Skriv et svar